12.11.06

Ό,τι ή ότι ;

Λόγω μιας ακόμη αδικαιολόγητης έλλειψης στο λεξικό του Microsoft Office, συνεπικουρούμενης και από την άγνοια περί το συντακτικό, έχει σχεδόν εκλείψει η ορθή γραφή του αναφορικού "ό,τι" (με κόμμα μετά το -ο-), το οποίο όλο και πιο συχνά γράφεται πλέον όπως το ειδικό επίρρημα ("ότι"). Ένας πρακτικός τρόπος για ξεχωρίσει κανείς πότε το ο-τ-ι είναι αναφορικό και πότε ειδικός σύνδεσμος, όταν υπάρχει αμφιβολία, είναι να επιχειρήσει να αντικαταστήσει το ο-τ-ι με το ειδικό επίρρημα"πως". Αν βγαίνει νόημα, τότε το "ότι" είναι όντως επίρρημα και γράφεται πράγματι χωρίς κόμμα {nikosBMW, ευχαριστώ για τις διακριτικές διορθώσεις}.

4 Comments:

At 9/10/05 01:48, Anonymous Ανώνυμος said...

Το μεγαλύτερο μπέρδεμα οφείλεται στο ότι δεν διδασκόμαστε σωστά αρχαία ελληνικά, αλλά και στους "νέους" κανόνες ορθογραφίας που θεσπίζονται (από ποιούς;)
π.χ. έχω ακούσει ότι το κόμμα στο αναφορικό ό,τι έχει καταργηθεί πλέον. Ότι το ποιός ΔΕΝ τονίζεται. Πλέον έχω καταμπερδευτεί με το πώς γράφονται το αυτί (που ακούμε), το αβγό ( ή αυγό )... Ποιός γράφει νέα γραμματική όταν ο καθηγητής Τσολάκης επίσημα έχει αποσυρθεί;

 
At 30/10/06 21:16, Anonymous Ανώνυμος said...

Πες μου Ο,τι θες, πάρε μου Ο,τι θες. Εάν δε μπορείς να ξεχωρίσεις πότε είναι αναφορική αντωνυμία και πότε επίρρημα τότε, εάν το "ότι" τονίζεται ηχητικά και με έμφαση στο Ο (Ο,τι θες), τότε χρειάζεται κόμμα (αναφ. αντωνυμία) ειδάλλως όχι (επίρ.). Πολλές φορές έχω σοβαρό πρόβλημα να καταλάβω τί θέλει να πει ο ποιητής του εκάστοτε ποστ, μόνο και μόνο επειδή δεν έχει βάλει κόμμα. (κόμμα με 1 μ ή 2; Μπέρδεμα!)

 
At 19/11/06 12:44, Anonymous Ανώνυμος said...

Επίσης το "ό,τι" μπορεί να αντικατασταθεί με το "οτιδήποτε". π.χ. πάρε ό,τι θες ή πάρε οτιδήποτε θες.

 
At 29/3/16 18:00, Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν το είχα σκεφθεί είναι πολύ σωστά αυτά που γράφτηκαν αν και δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος κανόνας! ! !
Κατασκευή ιστοσελίδων Θεσσαλονίκη
Κατασκευή Eshop
Προώθηση ιστοσελίδων
Web Design
Internet Marketing

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Literature Blog Top Sites