12.11.06

Επόμενα θέματα...

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, θα ανεβούν και οι προτάσεις των αναγνωστών για τα ακόλουθα θέματα: "χρήζει αιματολογικές εξετάσεις", "-είτε ή -είται στην κατάληξη των ρημάτων", "υπέγραψε ή υπόγραψε", "πεζοί ή πεζή", “ο-η ασφαλής, το ασφαλές”.

5 Comments:

At 13/11/06 08:59, Blogger Unknown said...

Στο "πεζοί ή πεζή" αυτό που μου έρχεται αυθόρμητα είναι το πεζοί επειδή είναι πληθυντικός. Εάν και νομίζω το πιο πιθανό είναι να είναι η λάθος απάντηση.

 
At 13/11/06 17:22, Anonymous Ανώνυμος said...

Η σύγχυση μεταξύ των καταλήξεων των ρημάτων β' πληθυντικού ενεργητικής φωνής -τε και γ' ενικού παθητικής φωνής -ται είναι το πιο συνηθισμένο ορθογραφικό λάθος που συναντώ καθημερινά σε μηνύματα που διαβάζω στο ίντερνετ. Φαίνεται ότι ένας στους δύο Έλληνες κάνει αυτό το λάθος!

 
At 17/11/06 11:35, Blogger ΠΡΙΣΜΑ said...

Έχουνε μεγάλη διαφορά, όντως.... Πολύ καλή πάντως η προσπάθειά σας και πολύ ξεχωριστή!! Συνεχίστε ακάθεκτοι!!!

 
At 17/12/06 01:14, Blogger mpapouts said...

Από τα 3 θέματα το πιο ενδιαφέρον πιστεύω ότι είναι η δυσδιάκριτη διαφορά μεταξύ του πεζοί και πεζή. Η λέξη πεζοί είναι πληθυντικός του πεζός το οποίο είναι ουσιαστικοποιημένο επίθετο. Η λέξη πεζή από την άλλη είναι προσδιορισμός. Αν και τα παραδείγματα που ακολουθούν δεν είναι απόλυτα νομίζω ότι αναδυκνείουν τη διαφορά. ¨το άλλο άτομο ήταν πεζός¨, ¨το άλλο άτομο κυκλοφορούσε πεζή".
Αυτές είαν οι απόψεις μου, καλή συνέχεια

 
At 6/6/07 11:15, Blogger Melissa said...

πολυ καλη προσπαθεια, ιδιαιτερως χρησιμη!αγαπω κι εγω πολυ την ορθογραφια!απο τοτα που αρχισαμε να χρησιμοποιουμε ολοι τα sms στα κινητα μας φανερωθηκε μπροστα μας το τεραστιο ποσοστο ανορθογραφιας που εχουμε οταν γραφουμε!απο τοτε το συναντω συνεχως μπροστα μου και μαλιστα δε μιλω για τη σωστη γραφη του θεματος μιας λεξης-ρηματος αλλα για την απλη του καταληξη.. με λιγη προσπαθεια θα μπορουσαμε μια χαρα να υπακουμε στους κανονες της ορθογραφιας και να νιωθουμε κι εμεις καλυτερα.

keep up your effort!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home

Literature Blog Top Sites